Wednesday, 27 February 2013

Cinta dan Kesempurnaan




                                                    Cinta tak seharusnya sempurna

Cinta yang kekurangan 
Adalah cinta yang terbaik
Kau yang tidak sempurna diciptakan 
Untuk menyempurnakan kekurangan ku
Seribu perbuatan
Belum tentu dapat mengembirakan aku
Seribu keperitan
Belum tentu dapat mendukakan aku
Kerana aku tahu
Kita dicipta
Untuk melengkapi kasih dua jiwa
Itulah keindahan CINTA
Kemanisannya terlalu sulit untuk dirasa
Kesempurnaan bukan
Penentu kebahagiaan CINTA

Tuesday, 26 February 2013

Jeram Tengkek Trip.....

Assalamualaikum....


              cite ni psl ary minggu aku....dah nak dkt 3 taun aku blajar kat pilah ni tp skali pun x penah nak smp kat jeram tengkek ni....kwn2 aku ramai la gak yg dah g menjelajah tmpt ni....nak dijdkan cite ary ahad ary tu Mr F bwk aku g jeram tengkek ni..pyh kan nak gune name  samaran...kite gune name btul dy ea...name gula hati aku tu FAEEZ....dlm keadaan yg kitaorg berdua ni x taw lnsg psl kwsan jeram tengkek ni n just ikut signboard je,make bergerak ar kitaorg g sane....excited la gak sbb 1st time ni nak g sane...hahahaa..jln nak ke jeram tengkek ni kirenye cam laluan nak ke bahau tp x msuk bahau pun sbb kene straight ke batu kikir..aku x pandai sgt jln2 kat n9 ni sbb aku bkn org sini pun,mls aku nak amik taw...hahhaa...pas 20 min kitaorg jln kitaorg nmpak la 1 simpang ni yg ade signboard jeram tengkek...pas 1 km msuk simpang tu...


kitaorg jumpe pintu ni la...tp blum smp lg taw u'oll....kat signboard sblh tu siap tls JERAM TENGKEK 14 KM..............WAHHHHHHHHHH.....jauh tu..cam 2x msuk uitm aku....keje gile btul jeram ni duk jauh sgt ....kitaorg mule2 cam was2 je nak msuk....rs cam pendalaman sgt...line fon pun SOS je...korang bygkan upenye bile kitaorg smp,jeram tu kat kwasan org asli...bersepah sepah org asli mase kitaorg otw tu...gile la...nsib baik aku g ngan faiz,jd xde la tkut sgt..kalau g ngan kwn2 pompuan je aku rs aku patah blk kut hahahahaa...tkut ....org asli kat situ..sume kete lalu diorg nak pndg...



nak dkt 1 jam gak la perjalanan kitaorg nak smp sini...mcm2 bende nak kene redah..dah la ngan keadaan jln diorg yg byk lembu2 n kambing yg xde etika hahhaaa....suke2 je membuang kat atas jln..kalau buang sikit2 xpe gak...ni buang byk2 smp dah x nmpak jln tar...nmpak bhn kumbahan diorg je.... -_- ... biadap punye lembu hehehehe...

 

camni la suasana kat jeram tengkek tu...ramai gak la org yg dtg tp yg ramai tu org kat kwasan tu je la...org luar ade la 2-3 family...tu pun xde la luar sgt..org n9 jgk..kitaorg je la org luar..sorang org melaka,sorang org segamat hahahhaa... kitaorg xde plan pun nak mandi2 kat sini..plan nye nak jln2 je sbb kat pilah xde pape yg best...tp dah nmpak air ni kan..kalau x mandi pun sekurang2nye basah2 kan kaki je la....hehheheee


tgk tu...mule jual mahal x nak main air tkut basah..last2 dy yg excited duk atas batu lame2 hahahhaaa....


walaupun jauh tp seronok ...sekurang kurangnye xde la aku terperuk dlm bilik je ary minggu...dpt la borak2 ngan Mr.F ...time dy x bz la dpt kuar ngan dy...hehehee....lastly thnkz to my love coz bwk g jeram tengkek..kalau awk x bwk,ntah2 smp abis blajar pun sy g situ.... .

sape2 yg nak g tu..aku rs g biar berteman..jgn g sorang2...nanti boring drive sorang2 + bwk org pelik kat situ hahahhaaa...

BYE2... :)
 



Projek Bio is going to hell!!!!!!!!!!

Assalamualaikum....

                      korang ingat x psl projek bio aku yg biol tu...aku ade tls dlm entry  projek bio part 1 and entry ni bio part 2 ...bende yg plg menyedihkan ialah PROJEK BIO KITAORG TU X JD  :( ....


 kitaorg wat plate ni 8 taw...tp ade 1 je yg tumbuh bakteria..dah la next week ade pre-viva untuk experimen ni....aku x taw la psl bakteria x nak tumbuh...lab assistant kate maybe sbb pH untuk nutrient agar kitaorg ni kurang ok kut..


ni je satu2 nye plate kitaorg yg ade pertumbuhan bakteria,yg lain sume go to hell....wahhhhhhhhhh sdih .....


korang nmpak x cam putih2 kat bulatan tu...tu la bakteria yg kitaorg nak tp gedik sgt bakteria tu x nak tumbuh...jln penyelesaiannye kitaorg terpakse la masak blk nutrient agar tu n wat yg baru...


disebabkan kesuntukan mase kitaorg pun wat la blk agar nutrient tu..nak wat camne kan..target unt paper ni A taw..kalau x wat blk mmg kelaut la projek kitaorg..nsib ade mase lg...pas dah siap sume kitaorg trus simpan dlm bende alah ni...bende alah ni name dy incubator...suhu dy sesuai unt pembiakan bakteria...


ni la rupe dlm incubator tu...tp aku kalau bley nak avoid la dr bkk bende ni...bau dy mmg xley tahan lnsg...nutrient agar tu bau dy lg truk dr loji...x phm la aku camne org ley duk lame2 dlm lab ....mmg kebal la idung diorg tu kan hahahhahaa....

hope sgt experiment kedua ni bakteria nak tumbuh...tlg la bg kerjasama sikit...mls la nak ulang byk2 kali...nak kene g lab awl2 pg....x sanggup nak mengadap muke akak lab tu..garang kut.....

bye2.....




 


Sunday, 24 February 2013

CERITA SABTU KU......:)

  Assalamualaikum.....

                     cerita sabtu ku bermula begini.....(hahahhaaa...kamus sgt ayat aku ni...dah cam buku cite knk2) sbnrnyer cite nye aku kuar g tgk wayang ary sabtu ngan Mr. F ...sll kalau kitaorg g tgk wayang mesti byk je cite2 best ...tibe2,nak di jadikan cite ,mase aku kuar smlm lnsg xde cite best..kitaorg pun cam blur je..lame la gak kitaorg duk dpn kaunter tu  ...pkir byk woo nak pilih cite sbb tjuk2 cite sume x best...akhirnye...pkir punye pkir kitaorg pilih la 1 cite ni......




pilih cite ni pun sbb cite lain nmpak cam x best je...kire nye kitaorg main redah je la...kalau cite ni x best nasib la....


ni la poster cite 2...cite ni lbh pada zaman sek2..kalau tgk cite ni rase rindu lak nak g sek ..teringat la zaman nkl2 kat sek..kene denda..meh aku cite skit sinopsis cite ni...

“Rasa tertekan Zainal (Niezam Zaidi) dengan alam perkahwinannya yang sekarang ini, mengigatkan beliau kembali tentang memori silamnya. Pada 18 tahun yang lalu, ketika dia di alam persekolahan Zainal terkenal dengan kenakalannya ketika itu Zainal baru tingkatan 4. Waktu itu Zainal mempunyai seorang kekasih yang bernama Nora (Wawa Zainal). Sikap Nora yang lurus bendul membuatkan Zainal mula bosan. Namun sejak perkenalan Zainal dengan Azura (Intan Ladyana) seorang gadis yang cute dan pendek, membuatkan Zainal semakin hari semakin menyukai sikap Azura yang selamba itu.....

OK LA...SMP SITU JE AKU CITE..kalau korang nak taw kene la g tgk sendiri..tp mmg x rugi pun tgk cite 2...best...tergelak gelak tgk cite tu....hahhhaaa


ni la dua org bdk yg muke x ikhlas je nak pilih cite 2 tp last2 dua2 tergelak gelak tgk citew tu...hahhahaaaaa......cite ni romantik taw...kalau nak tgk tu sila la berteman...AKU G NGAN 


Ni la my sweetheart yg rajin teman aku sll....walaupun aku ni byk gile kerenah....hhhaaaa.....

BYE2.... :)




Saturday, 23 February 2013

Orang Melaka Ckp Kasar ?????


Ramai yang dok mengadu terutamanya “orang yang tak masak lagi” dengan budaya orang-orang Melaka iaitu melibatkan bahasa orang Melaka. Mereka komplen yang bahasa Melaka ni kasau sangat? Betul ker sampai begitu sekali?

Sebenarnya beginilah, memang cara orang Melaka jenis cakap lepas. Laser dan suka beterus terang. Tak cukup dengan itu, kalau cakap sesama sendiri boleh bikin riuh satu kampung. Tapi itulah, tak semua orang Melaka jenis macam itu, tetapi hakikatnya sebahagian besarnya begitulah. Cakap pun main lepas sahaja, walaubagaimanapun tiada pun yang simpan dalam hati. Habis kat situ juga. Orang Melaka ini diakui jenis yang cepat mesra.

Macam kami katakan tadi, tak semua orang Melaka jenis yang cakap kasar. Ada gak “orang Melaka celop” yang tak terpengaruh pun untuk kahau bila bercakap. Ada juga sesetengah kawasan di Melaka agak slow down sikit . Tetapi berhati-hati kalau orang Melaka terutamanya melibatkan orang Bachang jumpa dengan orang Melaka yang tinggal di Pokok Mangga (sebagai salah satu contoh). Boleh bergaduh dan riuh sekampung dibuatnya. Orang tua-tua ada kata dahulu……

“masuk kandang kambing mengembek”
“masuk kandang rimau kena la mengaummm”

Setiap negeri ada keunikan tersendiri baik daripada segi budaya mahupun bahasanya. Kami merasakan bahasa orang Melaka antara yang paling menepati tatabahasa bahasa rasmi Malaysia. Tiada yang diubahnya. Selain tu loghat Melaka juga jujur dan berterus terang serta paling sempoi tetapi tajam sehinggakan kalau ada yang tak biasa atau tak tahan mendengarnya, boleh makan hati dibuatnya.

Bagi kami juga bahasa orang Melaka tak kasar, tetapi mungkin juga cara penyampaiannya dilihat agak kasar tetapi ia sebenarnya berniat untuk menyindir atau bertujuan menyakitkan hati rakan mereka (dalam bentuk yang mesra bagiu mereka). Cuma apabila mereka memberikan pendapat, mereka-mereka ini akan menyuarakan tanpa was-was. Dan disebabkan kelantangan seperti inilah orang Melaka dilihat kasar, laser, lagi apa lagi?

Walauapapun, sekasar-kasar orang Melaka pun, hati mereka tetap baik, mudah mesra dan jenis yang tak cakap belakang. Setuju tak?

Kadang-kadang kita biasa dengar ayat, “kalau tak kenal maka tak cinta”. Inilah dia. Jika kita ingin mengenal dan mengetahui rentak bagi satu-satu masyarakat, kita kena kenal budayanya, bahasanya dan istilah yang digunakan. Contohnya, yang sekarang saya nak cakap berkenaan Istilah & bahasa orang Melaka yang selalu mereka gunakan, lebih-lebih lagi kalau dah jumpa sama-sama kroni orang Melaka jugak. Memang alamat riuhla…..

Kalau ada yang tertinggal, tolong bagitau ye di bahagian komen…..Nanti kami updatekan di sini. Contoh bahasa & istilah orang Melaka :

1. Kensal : Tuala

2. Hawau : Lebih kurang macam perkataan “tak guna betul kau ni”

3. Kahau : Cakap kasar

4. Godak : Kacau (contohnya : Tolong godakkan air teh dalam jug tu) See….sebut betul-betul GODAK. Pandai….

5. Lahanat, Lahabau & Sial (Lahanat dan lahabau berasal dari percampuran budaya Arab di Melaka sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka). Contohnya, lakh khabar dan akhirnya menjadi lakhabau. Maknanya tidak dengar khabar. Ayat mudahnya, “Usin lahabau kau, ingat dah mati” (Maksudnya : Usin lama tak dengar khabar atau berita, ingat dah mati).

6. Berboko, barah, cekik : Makan

7. Orang Melaka kalau sebut perkataan yang hujungnya berakhir dengan huruf A mesti sesuka dan sesenang hati mereka tukar kepada huruf E kemudian meleret pulak tu. Contoh? Contohnya : Ko nak pergi mane……..Yele………Ikut suka hati ko le………

8. Satu lagi jikalau sesuatu perkataan itu berakhir dengan huruf R, maka akan ditukarkan kepada huruf U. (Contohnya : ular jadi ulau, keluar jadi keluau, pasar jadi pasau).

9. Kepau : Sepah ( contohnya, ko suka betul buat kepau kat dalam bilik aku) Jelas?

10. Kumbah : (contoh ayatnya, “aku baru aja kemas baju, ko dah kumbah balik)

11. Dak : Biasa digunakan apabila memanggil nama seseorang. Contohnya : kau kenal dak Samad, duk kat belakang rumah dak Leman.

12. Membongkah : kuat makan ( Asyik kerja membongkah jer. Mana ler perut tak naik)

13. Gobok : Almari

14. Membongkang : tidur yang amat lena

15. Nau : Longat nau, Besau nau, Kecik nau, jauh nau, tinggi nau. Asaknya daripada perkataan Benar @ Benau

16. Melohau : Besar Sangat (Contohnya : Seluar kau besau melohau)

17. Sakau : Mengaut secara haram @ mencuri @ rampas

18. Handau: Kalah @ tewas @ lemah

19. Antu : Kalau di Kampung Seberang Gajah, orang tua-tua kalau nak sebut nama orang tua yang lain depan nama tu mesti ada perkataan “antu”. Contohnya : “antu” Munah duk mane?

20. Lopak : Pencil box

21. Beledi : Baldi

22. Lemari : Almari

23. Lebang : Pemalas

Sebenarnya tak semua pun orang Melaka macam itu. Sesetengah sahaja sebenarnya. Sebab kadang-kadang nama sahaja orang Melaka, tetapi disebabkan banyak merantau atas urusan kerja kerja atau pun sambung belajar di luar Melaka, kemungkinan cara percakapan agak berbeza. Bagi orang Melaka yang duduk sekitar kawasan Alai, Bachang, Klebang dan Ujung Pasir. Mereka ini terkenal dengan bahasa Melaka yang boleh tahan pekatnya. Kena pula orang Melaka yang pure, tiada celop-celop punya. Kalau kawan mereka dan dah lama tak berkunjung ke rumah. Jangan terperanjat kalau mereka cakap begini bunyinya :

” Lama kau tak datang, ingatkan dah mampos !” (Sabar…… tu tanda kemesraan sejati orang-orang Melaka)

P/S : Nampak ucapan dan ayat tu keras dan pedas bukan, tapi itulah realiti sebahagian bahasa orang Melaka. Istilah & Bahasa Orang Melaka nampak sahaja “kahau”, tetapi hati orang Melaka baik-baik belaka sebenarnya.

Thursday, 21 February 2013

Pencarian Bloglist MAC&APRIL 2013 by DJH



                                       



                                                    
                                             
                                              NAK JOIN???? KLIK SINI  



PROJEK BIO PART 2 ....

Assalamualaikum.....

                       Bio again u'oll.....korang ingat x entry aku dulu psl projek bio aku tu projek bio part 1 ...ni smbungan untuk projek aku tu,slagi x settle viva untuk projek ni ,slagi tu la aku x kan berhenti kene wat projek bio ni...bosan gile duk dlm lab..mcm2 bau kimia ade..dulu aku mmg suke duk dlm lab lame2 tp skrg x teringin lnsg nak msuk ..agaknye sbb setiap sem 3 subjek yg aku blajar aku kene duk dlm lab...mmg mati kutu la duk dlm lab kan...plg menyampah sbb kene bwk lab coat...gemuk beg aku kene bwk bende alah tu hahahhaa....untuk smbungan projek ary tu...1st skali kitaorg kene sediakan ubat gigi..ni la bahan utama sbb projek kitaorg ni psl kesan ubat gigi pada bakteria....


kitaorg gune 4 jenis ubat gg sbb nak pasti jenama yg mane yg bg kesan plg bgus....


ni mase kitaorg mule nak streaking bacteria kat nutrient agar...bakteria tu ade dlm botol kecik yg kat dlm pic ni..



nak streaking bakteria ni kat nutrient agar ni ade cara nye,kalau kite wat main hentam je nanti bakteria ni mati..kalau dy dah mati ssh la..nanti experiment failed...kalau dah failed terpakse la wat yg baru..ssh la...


ni la cara kite nak streaking bakteria kat nutrient agar tu..nutrient agar tu cam medium unt biak kan bakteria tu...kene ikut step ni satu2...jgn silap..ni teknik streaking zig zag...



ni lak procedure last pas streaking bakteria...mase ni kitaorg kene letak bhn utama kat bakteria ...bancuhan ubat gg td letak dlm bekas nutrient agar...pas siap sume ni kene simpan dlm tmpt khas untuk bakteria. 2 ary skali kitaorg kene la menapak g lab bio tingkat 5 sbb nak tgk perkembangan bakteria ni...mmg bosan gile projek ni...hrp2 nye projek ni aku dpt la A ...aminn....

dah abis la cite aku psl projek ni....skrg mase nak study bio n chm sbb minggu depan ade test...start 30hb mac ni aku dah start final exam...wish me luck k guys  hehehheee..

BYE2..... :)
 

14 FEB

 Assalamualaikum....

                    14 feb????????????? rsnye ramai yg taw knp ngan tarikh ni kan....VALENTINE DAY kan......tp jgn slh phm taw korang..aku bkn nak cite psl aku smbut valentine..org Islam kan xley sambut valentine ...aku just nak cite mase 14 feb tu aku tergerak aty nak g Jusco Aeon Melaka je...aku excited nak g sbb aku taw sll kalau valentine confirm byk booth2 yg jual bunga2 ros n coklat..aku sume sgt ngan ros n decoration diorg..bg aku ros tu ade meaning dy yg tersendiri..nak dijdkan cite..aku pun siap2 la nak gerak g JJ...aku g sorang2 je....bosan gile drive sorang2..terase cam nak tido je tp xde la smp tido..sat g kalau aku tertido mmg kelaut la kete....smp je kat JJ ....start dpn pintu smp la kedlm ...3 tingkat JJ tu jual bunga ngan coklat je...gile heaven weiii...rs cam kat kebun bunga je...seronok tgk bunga ros byk2...seronok gak tgk couple2 yg beli ros ...


ok...ni kdai bunga yg 1st aku jumpe .. msuk2 je kat pintu trus nmpak kdai ni...disebabkan ni kdai yg 1st kire ramai la gak org yg singgah...




tgk tu....tergugat aku tgk bunga2 ros ni...cantik sgt...bunga ros ni ade seribu satu makna untuk sorang pompuan taw...warne ros tu je dah wat hati pompuan cair hheheee....


ni kat kdai coklat lak...sume coklat2 ni dah siap packing2 ..bekas2 sume sweet2 je...cer korang tgk bhagian hujung skali..bekas warne merah tu..comel kan.bekas dy bentuk love..sape dpt ni confirm la hati berbunga bunga taw u'oll.. hehehee...korang nmpak jelas x bekas coklat love tu..kalau x jelas biar aku zoom sikit....


         skrg dah jelas kan....hehhehehhee....byk lg pic yg aku snap..xcited    kan hhuhuuhuu....








asyik snap pic bunga je..pic aku ade 1 je sempat snap... -_- ...
 tp xpe...asalkan dpt tgk bunga ros byk2 hari tu..hhuhuuhuu....

bye2...... :)











Saturday, 9 February 2013

KEHEBATAN WANITA...


RAHIM HANYA ADA SATU..TIADA GANTI LAGI..JAGALAH IA SEBAIKNYA......
Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.


Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu mudah? Terlalu minimal? Terlalu sedikit? 

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?

"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid."
Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa  mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda  mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.

Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang? 

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara mudah. Bukan sesuatu yang mudah melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.

Friday, 8 February 2013

I'M HOME ~ MALACCA

Assalamualaikum.....

              alhamdullillah dah smp melaka...cuti seminggu sbb CNY ...pg2 td dah gerak dr uitm pilah ke seremban..tp dpt tiket bas ke melaka sentrak kul 2..smp dah nak dkt kul 4.30 coz jln sesak sgt2..sume org nak blk kan...ary ni bez sgt sbb aku n adik2 aku sume blk serentak...awl2 dlm kul 2 mak g amik sorang adik aku kat teknik bukit piatu...kul 4 g pickup sorang lg kat sek sukan lastly kul 5 br la g amik aku n sorang lg adik aku dr uitm shah alam kat melaka sentral...

                Bile sume org berkumpul confirm la kecoh kan dlm kete..masing2 dah lame x jumpe..nak blk umah cam awl sgt je..jd abah suggest baik kitaorg g Mahkota Parade je ..smp je MP ..kene g mamam dulu...pas settle je bab mkn ,msing2 pun nak g tmpt favourite la...KEDAI BUKU. hehheee....abah kate masing2 ley pilih buku ape yg kitaorg nak...ape lg berterabur la sume cari buku..smp kan buku2 x penting n stationary pun kitaorg beli , nak di jadikan cite..di sebabkan ketaksuban (ERK..BTUL KE BM AKU NI....) memilih buku smp la kitaorg x pasan dah pilih smp 4 bakul...yela ade org offer kan hehheee...smp je kat kaunter rupenye bley gune kad siswa...heheee...berguna jgk upenye kad siswa tu...setiap item dpt 10% diskaun...total beli buku je dah kene smp RM 4++ ..yela bkn buku kitaorg je ....mak ngan abah pun beli buku gak...


ni la separuh dr buku2 n stationary yg kitaorg borong td..mmg senget la sume org sbb kene pegang plastik2 ...


ni separuh dr buku2 yg aku beli...ni je yg past..yg lain kene la beli buku pelajaran gak...btul x...

 
 

disebabkan beli byk sgt buku MPH dgn baik hati nye bagi la free gift kat kitaorg...comel2 je free gift yg diorg bg...tq MPH..n tq kat akak2 kaunter MPH yg baik2...disebabkan aku yg duk beratur panjang kat MPH jd sume free gift ni aku punye la..xde sape2 ley tuntut hehheee....

      Smp umah je dah kul 10 mlm ..ngam2 je kitaorg kuar dr MP tu kul 9 mlm ....letih + x larat nak gerak mane2 lg...rase cam nak tido je...hehee....nyte sume...

                                  TATAAAAA :)

Monday, 4 February 2013

SEGMEN :BLOGGING ?? TWITTERING

                                          Assalamualaikum.... :)




KLIK UNT JOIN!!!!

Tarikh tutup : 8 Februari 2013
My Twitter : Bubble
                           


                                

ANGPAU TAUN BARU CINA :P

 Assalamualaikum....

                  muke bhagia je nak tlis entry ary ni sbb kite br dpt angpau @ BAUCER BUKU hahhaaa....dpt angpau RM250 lg taw...sume student uitm aku ly amik baucer buku start dr ary ni..sbnrnye byk je uitm yg dah dpt baucer tu last week tp kitaorg br dpt minggu ni...


psl notis ni la sume student beriye g kampus pagi2 sbb x nak beratur panjang2...aku xde nye nak g pagi2...mls aku...aku g amik dlm kul 4 pas abis klas kimia...tu pun nasib baik ade gap sikit sbb next klas kul 5...kalau x lain ary je la aku amik...ramai sgt2 student..smp aku rs ary ni plg ramai nmpak student kat kampus...


tgk ni..sume nak g amik baucer buku lettew....


sesak sgt kat admin smp aku nak g kuar duit kat atm pun kene block...terpakse la aku beratur sbb ssh sgt nak smp kat atm tu...mcm2 hal la bdk uitm pilah ni hahhahaa...bile aku tgk dah x ramai yg beratur aku pun cpt2 la g pejabat bendahari nak g amik baucer aku...mmg target nak amik ary ni pun sbb ary lain confirm x smpt...minggu ni ,minggu plg disaster unt aku..ary2 ade TEST...TEST TAW,BKN QUIZ YE ADIK2 hahhaa...kalau kuiz le relax2 lg 


tadaaaaa.....aku dah dpt angpau...sampul dy mmg xley blah la..sebijik cam angpau raye..hehhee


td aku tunjuk sisi dpn je kan..ni isi dlm lak...ade baucer buku rm250...nmpak cam x byk kan..tp yg ni la yg plg pening nak abis kan..taun lps nye baucer yg rm200 tu pun aku x taw nak beli ape..pening dok pusing2 dlm kedai buku..lastly aku beli A4 paper n pen byk2...smp la abis rm200 tu...smp la skrg aku rs sume brg2 tu aku x abis gune lg ..dah tu 250 ni nak beli ape...pening2..x kan aku nak tmbh koleksi pen lak...xpe la...jom ramai2 kite borong novel2...hehehee...

kat bwh ni aku ade list kan name2 kdai yg terima baucer buku korang tu nanti hehehee....


1. Syamoz Sdn Bhd
2. Sykt Muda Osman Sdn Bhd
3. BN Supplies & Trading
4. Dynamik
5. Popular Bookstore
6. Boarders
7. Arena Ilmu
8. A/C Book Sdn Bhd
9. Syarikat My Bookstore Sdn Bhd (buku terbitan UNIMAS sahaja dengan potongan 10%)
10. Uniworld Bookstore (Kota Samarahan) (buku terbitan UNIMAS sahaja dengan potongan 10%)
11. MPH
12. Kinokuniya
13. PTS
14. Kedai/koperasi buku universiti korang
15.Semua kedai buku dekat Malaysia, sila tanya kaunter kedai buku untuk kepastian.

OK....SLAMAT BERSHOPPING BUKU YE KORANG SUME :)





3/2/2013


Friday, 1 February 2013

Tutorial : Hide Shoutbox

Salam ..
Mari kita mulakan tutorial seterusnya ;)
ary ni just nak wat tutorial unt hide shout box je.pas2 siap ade katun comel..cam kat blog aku tu..
Cara nyer , senang jer ! 
Cam neyy..

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html
2. Korunk copy code kat bawah niyh dulu....

<style type="text/css">

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL PIC YANG KORUNK SUKA') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTMIX KORUNK KAT SINI :)

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


3. Lepas tuh , dh copy , paste kat Html tuh oke?
4. Yang Warna MERAH tuh , korunk g la cari pic mana2 yang ada tulis shoutbox k ?
5. Then , masukkan kat dlm kurungan tuh :) Nak cari kar Photobucket pon boleh jer ;)
6. Bg yang warna BIRU , korunk boleh tulis size tuh , mngikut kesesuaian ;)
7.Save . Beres :)


Kat Sini !  ada beberapa contoh image untuk Shoutbox ! Korang nak ? Ambik-Ambik ! jgn malu!


  http://i.imgur.com/OUTeg.png


  http://i.imgur.com/IDCVW.png


  http://i.imgur.com/jrMSv.png


  http://i.imgur.com/jVMmK.png


          http://i.imgur.com/fIquP.png
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Nuramirah Rozamri. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa