Bahan2
Beberapa keping Lasagna segera
Rendam sekejap walau kat kotak kata terus boleh guna. (kalau x rendam mase nak mkn nanti lasagna korang x lembut )
Bahan Sos Merah
Daging cincang ( tp kalau nak lg sdap beli je ayam then cincang sendiri,lg best sbb terase ketul2 ayam tu )
Sos Prego yg untuk spageti ( guna setin je ..tp kalau nak byk sos,gune la sebotol)
Cendawan butang di potong dadu (tp aku x gune pun )
Bawang putih & bawang besar putih dicincang halus
oregano & lada hitam ( x letak gak sbb xde kat umah pun )
Keju Mozzarela
Keju Pamesan
garam secukupnya
cara2
Minyak zaiton untuk menumis ( guna minyak masak
je)
Panaskan minyak,tumis
bawang putih & bawang besar dan cili boh (sbb nak kasi pedas skit coz prego tu cam rs masam2 je kan )..
masukan sos prego,
cendawan , garam, akhir sekali masukan black paper & oregano Sos Merah klu boleh biar basah sikit supaya kulit cepat lembut.
Sos Putih
2 sudu mentega
2 sudu besar tepung gandum
250 gm susu segar / low fat
garam secukupnya
keju chessdale (ikut suke la nak msuk bp tp aku msuk 2 keping je)
Cairkan mentega, masukkan tepung kacau sebati ,
masukan susu dan garam dan keju masak hingga pekat.
Cara melapis:-
ini cara saya, sedia kan loyang ..susun kan lasagna, letak inti merah , kemudian sos putih
,kemudian keju mozzela.. ulang hingga habis..
bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih
dahulu..kepanasan oven 180 darjah celcius selama 25-
30 min..
ni la rupe lasagna aku tu...rupe mmg menyelerakan tp jgn mkn sll ,sbb nanti korang ley jd besar tong sbb chesse byk sgt ...tp kalau skali skale try tu ok la..tp mmg puas la mkn ..ley mkn 1 fmly...
SLAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment